Wykonanie
Szpinak- dziś go uwielbiam, kiedyś nie mogłam na niego patrzeć. Próbuję różnych wersji, a te ciekawsze umieszczam na swoim blogu.Dla tych co jeszcze go nie próbowali- 1 kg
szpinaku to wbrew pozorom niewielka ilość- na 2-3 osoby.
Szpinak to specyficzne warzywo, które gotowane strasznie się 'kurczy'.
Szpinak uwielbia
nabiał, dlatego doskonały duet tworzy z
serami białymi, słonymi czy też pleśniowymi,
śmietanami,
jogurtami a także
jajkiem- tak,
jajka ze
szpinakiem są genialne.1 kg
świeżego szpinaku1
cebula3 ząbki
czosnku3-4 łyżki
masła15 dag
sera typu lazur /niebieska pleśń/1/4 łyżeczki gałki muszkatalowej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżki gęstej
śmietanyCebulkę i
czosnek drobno pokroić i zeszklić na
maśle-
cebulka zrobi się przezroczysta, ale jeszcze nie zacznie brązowieć. W tym momencie dodajemy
szpinak, mieszamy z
cebulką i czekamy aż listki zmiękną- staną się ciemnozielone. Na koniec dodajemy drobniutko pokrojony
ser i
przyprawy- mieszamy i czekamy aż
ser się rozpuści- gotowe do podania.