ßßß Cookit - przepis na Zapiekane ziemniaczki z cebulką i pecorino

Zapiekane ziemniaczki z cebulką i pecorino

nazwa

Wykonanie

Nie jestem fanką ziemniaków i jem je w ilościach minimalnych. Tak przygotowane są fantastyczne nie tylko jako dodatek ale jako samodzielne danie podane np. z kefirem lub maślanką. Uwielbiam! Można je zapiec z serem lub bez (mniej tłuszczu). Ja dodałam pecorino, który przywiozłam prosto z Włoch. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 70 dag ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
- ser pecorino lub inny
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i lekko podgotowujemy w osolonej wodzie by zmiękły. Ugotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego/brytfany polanej oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, dodajemy posiekany czosnek, dodajemy 5 kropli octu i jeszcze chwilkę smażymy. Całością posypujemy ziemniaki, doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem, dodajemy ser. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180*C z termoobiegiem, aż ser się rozpuści, a wszystko ładnie zezłoci. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/01/zapiekane-ziemniaczki-z-cebulka-i.html