Wykonanie
Jesień zawsze kojarzy mi się z
ziemniakami, mimo, że nie jestem wielką fanką
ziemniaków. Owszem, zjem je, ale wolę je zastąpić
ryżem czy
kaszą. Ale pamiętam, że zawsze na jesień mama kupowała worki
ziemniaków na zapas, na zimę.Byłam sceptycznie nastawiona, gdy siostra zaproponowała mi zrobienie omleta ziemniaczanego. Opowiadała, że będąc w Hiszpanii, jadła go jako tapas prawie codziennie.Gdy spróbowała tego, którego razem upichciłyśmy, powiedziała: "Tak, to właśnie ten smak!"Mi smakowało, ale się nie zachwyciłam. Jak dla mnie smakuje jak frytki z jajecznicą.Nie pozostaje mi nic innego, jak polecić to dane fanom frytek i jajecznicy!
/ Spanish potato omelette(scroll down to see a recipe in English)Składniki:5
ziemniakówcebulaząbek
czosnku3 łyżki
oliwy4-5
jajeksól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić
ziemniaki i smażyć ok. 15 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W połowie smażenia dodać
cebulę i
czosnek.
Jajka roztrzepać widelcem, przyprawić
solą i
pieprzem. Dodać na patelnię. Smażyć ok. 5 minut pod przykryciem, aż
jajka się zetną. Omlet przewrócić na drugą stronę za pomocą talerza i smażyć kolejne 5 minut.
Ingredients:5 potatoesonionclove of garlic3 tablespoons
olive oil4-5 eggssalt and pepperPreparation:Peel the potatoes and cut into
thin slices. Chop finely the onion and garlic. Heat the
olive oil in a pan, add the potatoes and fry for approx. 15 minutes on medium heat, occasionally stirring. In the middle of cooking add the onion and garlic.Beat eggs, season with salt and pepper. Add to the pan. Fry for approx. 5 minutes covered. Turn the omelette to the other
side using a
plate and cook another 5 minutes.