Wykonanie
To francuska zapiekanka pochodząca z Górnej Sabaudi, wykonana z
ziemniaków,
sera reblochon oraz
boczku i
cebuli. Wspaniale rozgrzewa smakiem oraz zapachem, jest idealna na zimowy wieczór i do tego bardzo prosta w wykonaniu.Składniki:- kg
ziemniaków pokrojonych w grube plastry- 4 żółte
cebule, obrane i pokrojone w piórka- 75 g drobno pokrojonego
boczku- pół szklanki
wina-
ser reblochon- łyżka
masła-
pieprz i
sólPrzygotowanie:Do dużego garnka o grubym dnie wrzucamy
boczek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy
masło oraz
cebule i mieszając podsmażamy do momentu aż będzie miękka. Dodajemy
ziemniaki, wlewamy
wino i smażymy co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło (czas smażenia wynosi około 20-30 minut).Pod koniec smażenia przyprawiamy
solą oraz
pieprzem.Po usmażeniu przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego a na spód układamy kawałki
sera.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy przez 30 minut.