Wykonanie
Grecka Moussaka - wspomnienie wakacji :) Przepis na zapiekankę z
bakłażanami i dodatkiem
cynamonu. Moussaka to danie typowo greckie, które występuję w wielu różnych odmianach zależnie od regionu. Niepowtarzalny i charakterystyczny smak zawdzięcza odrobinie
cynamonu.
Składniki(na 6 porcji)- 500g
mięsa mielonego wołowego- 2
bakłażany- 2 puszki
pomidorów- 2
cebule- 1 ząbek
czosnku-
oliwa z oliwek- świeża
pietruszka-
sól,
pieprz- 1/2 łyżeczki
cynamonu (zależnie od smaku)- 2 łyżeczki
bazylli- 2 łyżeczki
oreganoSos beszamelowy:- łyżka
masła- 300 ml
mleka- 150g
sera tartego
mozzarella- 4
jajka- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprzPrzygotowanie
Bakłażan pokroić w okrągłe plastry, posolić i odstawić na 30 minut do puszczenia
soków. Po tym czasie dokładnie opłukać, wysuszyć i włożyć do piekarnika. Piec do lekkiego zrumienienia, około 15 minut w 180 C.Rozpocząć przygotowanie sosu
mięsno-
pomidorowego.
Cebulę pokroić w kosteczkę,
czosnek rozgnieść i razem zeszklić na patelni na
oliwie z oliwek. Dodać
mięso mielone i
przyprawy -
sól,
pieprz,
oregano,
bazylię i
cynamon. Podsmażyć do lekko brązowego koloru, a następnie dodać
pomidory z puszki. Sos dusić około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając.Przygotować
sos beszamelowy - w rondelku roztopić
masło, a następnie dodać
mleko. Na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania i odstawić. Dodać
przyprawy -
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową. Wsypać startą
mozzarellę i dokładnie wymieszać.
Ser powinien się lekko rozpuścić. Sos odstawić na chwilkę do ostudzenia, następnie roztrzepać 4
jajka i dodać je do sosu, bardzo dokładnie wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć
bakłażany naprzemiennie z sosem
mięso pomidorowym zaczynając od
bakłażanów na spodzie. Wierzch zalać
sosem beszamelowym z
jajkami. Piec do zrumienienia wierzchniej warstwy, około 30 minut w 180 C.Moussaka od razu po wyjęciu z piekarnika może się rozpadać. Jednak po ostudzeniu i ponownym odgrzaniu, nie powinno już być takiego problemu. Podawać ze świeżą
natką pietruszki. Smacznego!