ßßß
Składniki na ok. 8 naleśników:sos:ok. 0,5 kg mięsa z rosołu: koniecznie wołowina + ewentualnie kurczak1 cebula2 ząbki czosnku2 marchewki ugotowane (z rosołu)puszka pomidorów krojonych2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka oregano1/2 łyżeczka bazylii1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki soli1/2 pęczka natki pietruszki1 łyżka oliwy z oliwek do smażenianaleśniki (ok. 8 sztuk):500 ml mleka2 jajka300 g mąkiszczypta soli1 łyżka oliwy z oliwek + kilka łyżek do smażenia1. Ugotowane i ostudzone mięso drobno posiekać (nie polecam mielić blenderem, bo uzyskamy mało apetyczną konsystencję). Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę. Posiekać drobno cebulę i czosnek.2. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wrzucić mięso i smażyć jeszcze około 5 minut.3. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować odparowując nadmiar soku kilka minut. Dorzucić marchewkę oraz przyprawy. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.4. Pod koniec przygotowywania sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i zestawić z ognia.5. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać w malakserze i smażyć naleśniki na oliwie. Serwować od razu z nadzieniem rozprowadzając je na świeżo usmażonym naleśniku i zawijając w rulon lub składając w tzw. kopertę. Można też posmarować nadzieniem wcześniej usmażone naleśniki i odsmażyć na patelni razem z farszem. Można też część zamrozić.Polecam także mój przepis na naleśniki farmerskie z kurczakiem i kukurydzą.