Wykonanie
Specjalnie dla osób którym z różnych względów przeszkadzakaloryczność standardowej pasty :)Składniki (2 porcję):~ok 140-160g spaghetti pełnoziarnistego~150g chudej
wołowiny (zmielonej)~średnia
marchew~puszka
pomidorów pokrojonych~średnia
cebula~2-3 ząbki
czosnku~łyżka
oliwy~sól,
pieprz,
bazylia,
oreganoWykonanie:Na łyżce
oleju smażymy posiekany
czosnek z
cebulą aż się zeszklą,dodajemy startą
marchew i smażymy przez chwilę, solimy, dodajemy pół szklanki
wody i dusimy ok 10 minut.Na drugiej patelni, bez tłuszczu ew. na łyżeczce smażymy
wołowinę,pieprząc odrobinę do smaku (
wołowiny nie solimy przed obróbką termiczną- wyjątek
stek)Łączymy warzywa z
mięsem, dodajemy
pomidory.
Przyprawmy solą, ew.
pieprzem, dodajemy sporo ok 1 łyżeczkę
oregano i
bazylię(najlepiej świeże)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy, mieszamy z sosemmożna dodać łyżeczkę startego
parmezanu dla osób, które nie wyobrażają sobiebolognese bez
sera :)