ßßß Cookit - przepis na Kurczak w zielonej oprawie

Kurczak w zielonej oprawie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
piersi z kurczaka 600 gramów
sałata rzymska 2 sztuk
cebula 3 łyżek deserowych
rzodkiewki, pęczek 1 sztuk
żółty ser, plastry 4 sztuk
musztarda z gorczycą 4 łyżek deserowych
majonez 4 łyżek stołowych
ocet winny 8 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
olej 4 łyżek deserowych
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę pokroić w plasterki, a oczyszczone rzodkiewki podzielić na ćwiartki. Plasterki sera pociąć w paseczki. opłukaną, osuszoną sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Sos musztardowo-majonezowy: ocet utrzeć z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gdy przyprawy się rozpuszczą dodać musztardę oraz majonez. Nie przerywając ucierania powoli dolewać oliwę. Ubić trzepaczką na jednolity sos.
Umyte, osuszone mięso usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju (po 3 minuty z każdej strony). Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Ostudzone pokroić w paseczki. Zimne kawałki mięsa oraz przygotowane wcześniej warzywa i ser ułożyć na półmisku. Polać sosem musztardowym. Tak przygotowaną sałatkę można podawać jako samodzielne danie obiadowe.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5209/Kurczak-w-zielonej-oprawie