Wykonanie
Pierwszy raz roladę
jadłam u mojego chłopaka, od razu bardzo mi zasmakowała, jest delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym
mięsem i
pieczarkami. Długi czas zabierałam się za zrealizowanie tego przepisu, aż wreszcie nadszedł ten moment. Wyszła idealna, pomimo że wiele
razy słyszałam o trudnościach z oderwaniem masy od folii. Właśnie bardzo ważne jest użycie folii zamiast papieru do pieczenia, masa lepiej z niej odchodzi, szczególnie gdy dodatkowo posmarujemy ją
oliwą.Smakuje świetnie na ciepło, jak również na zimno - pokrojona w plastry i polana
sosem czosnkowym stanowi świetną przystawkę na domowe imprezy.O tym , że należałoby wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:)Składniki40 dag
sera żółtego5 jaj2 łyżki
majonezu3
piersi z kurczaka1 kg
pieczarek2 łyżki
oliwydelikat do
mięs,
sól,
pieprzSposób
Jajka ubić mikserem, dodać
majonez oraz starty na tarce
żółty ser, gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową (folię dodatkowo smarujemy pędzelkiem
oliwą). Całość włożyć do piekarnika na 15 minut, lekko zapiec w temperaturze 180º C.W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Piersi z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy
solą i
pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelce.Na upieczony placek
serowy kładziemy surowe, rozbite
piersi z kurczaka, a na nie odsączone
pieczarki.Całość zwijamy w roladę, odrywając stopniowo folię. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC.Rolada najlepiej smakuje polana
sosem czosnkowym.
Jako wielka fanka gór i wszystkiego, co z nimi związane nie mogłabym pominąć Kapeli "
Pieczarki" - jest to zespół folk rockowy, mający swe korzenie w Węgierskiej Górce.