Wykonanie
Uwielbiam takie zapiekane
mięso, w smaku bardzo delikatne, soczyste. Super komponuje się z
pieczarkami i lekko chrupiącymi czipsami. Przepis pochodzi z gazety "przepisy czytelników", ale niestety nie wiem z którego numery bo gazetę zostawiłam w Polsce.Składniki:3
piersi z kurczaka25 dag
pieczarek1
cebula1 opakowanie czipsów (u mnie solone, ale można użyć jakich się lubi)1 mały słoiczek
majonezusól i
pieprzoliwa z oliwekCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej
oliwie.
Do podsmażonej
cebuli dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki.
Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i
pieprzymy, a następnie smażymy do odparowania nadmiaru
wody.
Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i lekko rozpijamy.
Rozbite
mięso solimy i
pieprzymy z każdej strony.
Na naczynie żaroodporne wylewamy troszkę
oliwy i dokładnie, najlepiej pędzelkiem rozsmarowujemy
oliwę po całym naczyniu. W naczyniu żaroodpornym układamy
mięso.
Na
mięso nakładamy usmażone
pieczarki.
Na pieczarkach rozsmarowujemy
majonez.
Na
majonez wysypujemy lekko pokruszone czipsy.
Tak przygotowane naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i zapiekamy przez około godzinę.
Po upieczeniu
mięso wykładamy na talerz. Smacznego !!!