ßßß Cookit - przepis na Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks

nazwa

Wykonanie

Share the post "Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks"
Święta już lada dzień, przedstawiam więc kolejny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pyszna sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi, korniszonami, selerem naciowym i rzodkiewkami w sosie majonezowym własnej roboty. Szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a podana z chrupiącymi tostami na pewno posmakuje wszystkim biesiadnikom. Polecam!
Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z czasopisma „Moje Gotowanie”.
Scroll down for recipe in English
Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi
(6 porcji)
Składniki na sos majonezowy:
1 żółtko
1/2 szklanki oleju, użyłam słonecznikowego tłoczonego na zimno
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka musztardy Dijon
4 łyżki octu z białego wina
100 g kwaśnej, gęstej śmietany
50 ml zalewy z korniszonów
1 szczypta pieprzu cayenne
Składniki na sałatkę:
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę
100 g korniszonów, pokrojonych w plasterki lub kostkę
6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
200 g paluszków krabowych pokrojonych w plasterki
1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
1 pęczek koperku drobno posiekany
8 jajek na twardo, pokrojonych w kostkę
1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
Przygotowanie:
W pojemniku blendera umieść żółtko, olej, sól, cukier, musztardę i 3 łyżki octu i zmiksuj do otrzymania gęstego sosu. Następnie wmieszaj śmietanę i zalewę, dopraw solą, pieprzem, cayenne i resztą octu do smaku, po czym włóż go do lodówki.
W większej misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki oprócz szczypiorku, dodaj sos majonezowy i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Podawaj sałatkę posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
English version
Egg salad with crab sticks
(6 servings)
Ingredients fo the sauce:
1 egg yolk
1/2 cup oil
1/2 teaspoon salt
1 tablespoon sugar
1 teaspoon Dijon mustard
4 tablespoons white wine vinegar
100 g sour cream
50 ml brine from gherkins
1 pinch cayenne pepper
Ingredients for the salad:
2 stalks celery, thinly sliced ​​or diced
100 g gherkins, sliced ​​or diced
6 radishes, sliced
200 g of crab sticks, sliced
1 onion, cut into small cubes
1 small bunch dill, finely chopped
8 hard-boiled eggs, diced
1/2 bunch chives, chopped
Preparation:
Place in a blender egg yolk, oil, salt, sugar, mustard and 3 tablespoons of vinegar and mix until smooth and thick. Next stir in the cream and the brine and season with salt, pepper, cayenne and vinegar to taste, then place in the refrigerator.
In large bowl, mix all the salad ingredients (except chives), add the mayonnaise sauce and season with salt and pepper to taste. Mix thoroughly and leave overnight in the refrigerator. Serve sprinkled with chives.
Enjoy!
Share the post "Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks"
Źródło:http://karmelowy.pl/salatka-jajeczna-z-paluszkami-krabowymi-egg-salad-with-crab-sticks