Wykonanie
Share the post "
Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with
crab sticks"Święta już lada dzień, przedstawiam więc kolejny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pyszna
sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi,
korniszonami,
selerem naciowym i
rzodkiewkami w
sosie majonezowym własnej roboty. Szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a podana z chrupiącymi tostami na pewno posmakuje wszystkim biesiadnikom. Polecam!Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z czasopisma „Moje Gotowanie”.
Scroll down for recipe in English
Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi(6 porcji)Składniki na
sos majonezowy:1
żółtko1/2 szklanki
oleju, użyłam
słonecznikowego tłoczonego na zimno1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru1 łyżeczka
musztardy Dijon4 łyżki
octu z
białego wina100 g kwaśnej, gęstej
śmietany50 ml zalewy z
korniszonów1 szczypta
pieprzu cayenneSkładniki na
sałatkę:2
łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę100 g
korniszonów, pokrojonych w plasterki lub kostkę6
rzodkiewek, pokrojonych w plasterki200 g paluszków
krabowych pokrojonych w plasterki1
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę1 pęczek
koperku drobno posiekany8
jajek na twardo, pokrojonych w kostkę1/2 pęczka
szczypiorku, posiekanegoPrzygotowanie:W pojemniku blendera umieść
żółtko,
olej,
sól,
cukier,
musztardę i 3 łyżki
octu i zmiksuj do otrzymania gęstego sosu. Następnie wmieszaj
śmietanę i zalewę, dopraw
solą,
pieprzem,
cayenne i resztą
octu do smaku, po czym włóż go do lodówki.W większej misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki oprócz
szczypiorku, dodaj
sos majonezowy i dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Podawaj
sałatkę posypaną posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego!
English versionEgg salad with
crab sticks(6 servings)Ingredients fo the sauce:1 egg yolk1/2 cup oil1/2 teaspoon salt1 tablespoon sugar1 teaspoon Dijon
mustard4 tablespoons white
wine vinegar100 g sour cream50 ml
brine from gherkins1 pinch
cayenne pepperIngredients for the salad:2 stalks
celery, thinly sliced or diced100 g gherkins, sliced or diced6 radishes, sliced200 g of
crab sticks, sliced1 onion, cut into small cubes1 small bunch dill, finely chopped8 hard-boiled eggs, diced1/2 bunch chives, choppedPreparation:Place in a blender egg yolk, oil, salt, sugar,
mustard and 3 tablespoons of vinegar and mix until smooth and thick. Next stir in the cream and the
brine and season with salt, pepper,
cayenne and vinegar to taste, then place in the refrigerator.In large bowl, mix all the salad ingredients (except chives), add the mayonnaise sauce and season with salt and pepper to taste. Mix thoroughly and leave overnight in the refrigerator.
Serve sprinkled with chives.Enjoy!
Share the post "
Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with
crab sticks"