Wykonanie
O tej
porze roku grzybobranie
daje jeszcze mizerne efekty. Co zrobic z garstką
grzybów nazbieranych w lesie? Można dodać do zupy, do sosu a można też zrobic smaczną jajecznicę z
grzybami. Właśnie dzis rano uzbieraliśmy kilka
maślaków i podgrzybków, a że zupę już robiłam kilka dni temu, te trafiły do jajecznicy. Stwierdziłam, że pasuje na zakończenie Kupalnocki, jako pożywne śniadanie po szaleństwach Nocy Świętojańskiej.Kilka leśnych
grzybówcebulajajka ( po dwa na łebka, albo i więcej)
śmietana nieukwaszona ( po łyżce na
jajko)
sól,
pieprz,
koperek lub
szczypiorekolejGrzyby czyścimy, możemy umyć, bo będą zaraz użyte. Kroimy w drobne paseczki, trzonki w talarki. Wrzucamy na rozgrzany
olej na patelni razem z
cebulą, dusimy do miękkości ( 15-20 min). Ewentualnie wstawiamy wraz z
cebulą i
olejem do kuchenki na ok.7 min na 700 W a
potem przerzucamy na patelnię.
Jajka roztrzepujemy ze
śmietaną i wlewamy na patelnię, mieszając do ścięcia. Posypujemy
solą i
pieprzem, na talerzu –
koperkiem. Do tego
biały chleb. I smaczne sniadanko gotowe.Smacznego!