ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
podgrzybki 300 gramów
cebula 2 sztuk
olej według uznania
śmietana 2 łyżek stołowych
mąka 3 łyżek stołowych
ziemniaki 500 gramów
jajka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Oczyszczoną jedna cebule posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać grzyby, mieszając, smażyć 10 minut. Podlać łyżką wody i dusić, aż woda częściowo wyparuje. Wlać śmietanę i jeszcze chwile dusić. Łyżką mąki rozprowadzonej w 1/3 szklanki wody zagęścić sos. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić, aż sos zgęstnieje.
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce razem z pozostałą cebulą. Wymieszać z pozostałą maka, jajkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Placki usmażyć na oleju i gorące przekładać sosem grzybowym. Od razu podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12368/Placki-ziemniaczane-z-sosem-grzybowym