Wykonanie
Sezon na
grzyby co prawda już dawno się skończył, ale od czego jest zamrażarka i skrywające się w niej różności.
Truskawki,
maliny,
borówka, czekają na swoje wykorzystanie w deserach.
Grzyby,
fasolka,
szparagi,
groszek,
bób i
zioła do przygotowania dań obiadowych. Fajnie jest
mieć zapasy ( działka robi swoje), ale przed Świętami trzeba zrobić trochę miejsca, więc zaczęłam od
grztbów. Zresztą danie pasuje też na Wigilę.
Składniki:około 1 kg
grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki )1 łyżka
oleju1 łyżka
masła150 ml
śmietany słodkiej 18% ( takiej do zup i
sosów)pęczek
koperku ( bez twardych gałązek)kilka gałązek
szczypiorkusól do smaku
Składniki:około 1 kg
grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki )2 duże
cebule1 łyżka
oleju1 łyżka
masła150 g
śmietany słodkiej 18%mały pęczek
koperku ( bez twardych gałązek)kilka gałązek
szczypiorkusól i
pieprz do smaku
Przygotowanie:Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić pokrojoną w piórka
cebulę i lekko zeszklić. Rozmrożone
grzyby poprzekrajć na mniejsze kawałki i dodać do
cebuli. Dusić pod przykryciem często mieszając około 30 min(
grzyby lubią przyklejać się nawet do najlepszej patelni). Dodać
śmietanę i
masło. Doprowadzić do zagotowania , wyłączyć i wrzucić pokronony
koperek. Przykryć na około 3 min, aby smaki przeszły swoim aromatem.Wyłożyć na talerz i posypać
szczypiorkiem. Podawać z
białym pieczywem , lub
ziemniakami piure.
Smacznego !