ßßß Cookit - przepis na Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym

Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym

nazwa

Wykonanie

Sezon na grzyby co prawda już dawno się skończył, ale od czego jest zamrażarka i skrywające się w niej różności. Truskawki, maliny, borówka, czekają na swoje wykorzystanie w deserach. Grzyby, fasolka, szparagi, groszek, bób i zioła do przygotowania dań obiadowych. Fajnie jest mieć zapasy ( działka robi swoje), ale przed Świętami trzeba zrobić trochę miejsca, więc zaczęłam od grztbów. Zresztą danie pasuje też na Wigilę.
Składniki:
około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki )
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
150 ml śmietany słodkiej 18% ( takiej do zup i sosów)
pęczek koperku ( bez twardych gałązek)
kilka gałązek szczypiorku
sól do smaku
Składniki:
około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki )
2 duże cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
150 g śmietany słodkiej 18%
mały pęczek koperku ( bez twardych gałązek)
kilka gałązek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić. Rozmrożone grzyby poprzekrajć na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem często mieszając około 30 min( grzyby lubią przyklejać się nawet do najlepszej patelni). Dodać śmietanę i masło. Doprowadzić do zagotowania , wyłączyć i wrzucić pokronony koperek. Przykryć na około 3 min, aby smaki przeszły swoim aromatem.Wyłożyć na talerz i posypać szczypiorkiem. Podawać z białym pieczywem , lub ziemniakami piure.
Smacznego !
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/podgrzybki-w-sosie-smietanowo-koperkowym.html