Wykonanie
Lubicie
sałatkę jarzynową ?/...Polski klasyk,stały element świąt i wszelakich imprez. A co jakby go lekko złamać, jak to zwykł mówić Okrasa? Wyszło smacznie, zatem polecam.
Składniki :2 średnie
ziemniaki1
marchewka1/2 średniego
selera1
pietruszka200 g surowych
pieczarek350 g świeżej
brukselki1/2 małej
cebuli3
jajka150 g
majonezu1 łyżka kwaśnej gęstej
śmietanysól,
pieprz,
musztarda do smaku2 łyżki
oleju1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
musztardy francuskiejszczypta
cukrukilka listków
sałaty i
tymiankuSposób przygotowania:
Ziemniaki,
marchew,
selera i
pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i również przepuszczamy przez sitko, dodajemy do miski z warzywami.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do warzyw.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki , dodajemy
olej,
ocet, łyżeczkę
musztardy,
sól i
pieprz. Odstawiamy na 30 aż się przemacerują z sosem.
Brukselkę gotujemy al dente, studzimy. Połowę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki , resztę przekrawamy na pół i pozostawiamy do wyłożenia na talerzu. Do pokrojonych warzyw i
jajek dodajemy
pieczarki, które trzeba jeszcze drobno pokroić....część w plasterkach zostawić do dekoracji.
Na koniec dodajemy
majonez,
musztardę,
śmietanę ,
sól i
pieprz, dokładnie mieszamy.
Sałatkę wykładamy na talerz, ozdabiamy dookoła pokrojoną
sałatą i
brukselką polaną sosem z marynowania
pieczarek. Wierzch dekorujemy pozostałymi
pieczarkami i gałązkami
tymianku. Niby niewielka zamiana
ogórka na
pieczarki i
groszku na
brukselkę, a jednak smakuje inaczej.
Sałatkę odstawiamy do lodówki na 1 h w celu przemacerowania się smaków. Smacznego :)