ßßß Cookit - przepis na Jaja w sosie gribiche

Jaja w sosie gribiche

nazwa

Wykonanie

Gribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych, szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia)
Składniki:
3 jaja ugotowane
1 łyżeczka musztardy
5 łyżek octu
10 łyżek oleju
2 jaja
4 korniszony
1 łyżka kaparów
1 Pęczek szczypiorku
½ łyżki soli
pieprz do smaku
Wykonanie:
Wymieszać widelcem musztardę z surowym żółtkiem, solą , pieprzem, olejem i octem. Następnie dodać pokrojone drobno korniszony, jajo na twardo, kapary i posiekany szczypiorek. Sos ten można również przygotować na bazie majonezu. Udekorować ugotowane i pokrojone wcześniej jajka, a pozostały sos użyć do zimnych zakąsek.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/01/jaja-w-sosie-gribiche.html