ßßß Cookit - przepis na Sojonez vel majonez

Sojonez vel majonez

nazwa

Wykonanie

Sojonez jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, weganburgerów. Nawet pomijając względy etyczne, jest o niebo lepszy od tradycyjnego majonezu, jest lżejszy i nie budzi lęków o cholesterol.
No dobra, do rzeczy. Jest to najtradycyjniejszy sojonez rodem z Puszki wzięty. Występuje też pewnie na niezliczonej ilości blogów (no i dobrze), ale u mnie też musi być :)
Składniki na około litr majosojonezu:
Szklanka mleka sojowego (koniecznie unsweetened; znam harpaganów, co robią sojonez z słodkiego mleka sojowego - dla mnie jest to profanacja równa piwu z sokiem)
Łyżka octu
1- 2 łyżki musztardy
ok. 2 szklanki oleju
Sól i pieprz
Ząbek czosnku (nie więcej, bo wyjdzie nam sos czosnkowy). Zamiast czosnku można dać łyżkę octu czosnkowego, a nawet całkowicie czosnek odpuścić.
Do pojemnika, w którym będziemy blendować wlewamy mleko, wciepujemy musztardę, ocet, przyprawy, czosnek i zaczynamy blendować. Po chwili powoli dolewamy olej.
W puszkowym przepisie są dwie szklanki, ale ja leje po prostu do czasu, aż jestem zadowolona z konsystencji.
Kopiuję z puszki cenną uwagę:
Należy majonez potraktować blenderem (takim zanurzeniowym, tzw. żyrafą), bo używając miksera (końcówek do mieszania ciasta) nie uzyska się gęstej konsystencji.
I to jest wszystko. Wszelakie majonezy z ziemniaka, fasoli i inne wynalazki, w tym majonez klasyczny mogą się schować.
Potwierdzone również przez tradycjonożerców i Surrykatkę :)
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2013/09/sojonez-vel-majonez.html