Wykonanie
Jajko sadzone w
papryce – sposób na kolorowe śniadanie i umilenie sobie dnia od samego rana
Jajko sadzone w
papryce – mój kuchenny debiut na Handimanii – to sprytny sposób na niecodzienne i kolorowe śniadanie. I taki prosty do przygotowania. Nie trzeba do tego żadnych wymyślnych sprzętów kuchennych, ani specjalnych umiejętności, wystarczy pokroić
paprykę w kilka plasterków i usmażyć w nich
jajka. I to właśnie uwielbiam w domowej kuchni – fajny pomysł, proste składniki i trochę chęci, żeby umilić sobie dzień od samego rana.A z nowości, wkrótce ruszam w świat z angielską wersją bloga. Jest już nazwa – FoodFu.com – a nawet profil na Facebooku, gdzie Was wszystkich zapraszam. Trzymajcie kciuki, żeby się udało:) No i koniecznie
śledźcie Handimanię, gdzie oprócz dobrego jedzonka znajdziecie całe mnóstwo pomysłów na to, jak żyć jeszcze ciekawiej.Składniki:- 3
jajka– 3 kolorowe
papryki -można użyć jednej, ale wtedy
jajka nie będą tak ładnie wyglądać ;)–
szczypiorek–
sól i
pieprz do smaku– odrobina
oleju do smażeniaPrzygotuj wszystkie składniki i dokładnie je umyj (pamiętaj o umyciu
jajek !)
Pokrój
papryki w niezbyt cienkie plastry (około 1,5 cm powinno wystarczyć, jeśli plastry będą zbyt cienkie
jajka się przez nie przeleją)
Wytnij resztki gniazd nasiennych i oczyść plastry z pestek
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej odrobinę
oleju i połóż plastry
Do każdego krążka
papryki wbij 1
jajkoPrzykryj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Jeśli lubisz
jajka sadzone ze ściętym
żółtkiem, zmniejsz ogień i smaż kilka minut dłużej.
Posiekaj
szczypiorekPrzełóż usmażone
jajka na talerz, dopraw do smaku
solą i
pieprzem, posyp posiekanym
szczypiorkiem.
Pyszne śniadanko gotowe, mówiłam, że to nie będzie trudne:) Wypróbujcie sami i koniecznie
dajcie znać jak Wam się podobało!
KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments