Wykonanie
Nie robiłam często
majonezu w domu , bo zawsze pasował mi mały słoiczek
majonezu Winiary. Tyle było akurat na
sałatkę i do kanapek. Jednak ostatnio staram się nie używać żadnych gotowych produktów i rezygnuję z ich zakupu. Z podanych w przepisie składników wychodzi dość spory słoiczek. Ja najdłużej przechowywałam go w lodówce 10 dni. Przeważnie wystarcza na dwa dni góra , szczególnie gdy robię
sałatkę. Zachęcam wszystkich do robienie swoich własnych
majonezów ,
sosów czy
ketchupów. Te ze słoika to w większości sama chemia.
Składniki :* 2
jajka* łyżeczka
musztardy* łyżka
soku z cytryny*
sól ,
pieprz do smaku* szklanka
olejuPrzygotowanie :Do słoiczka wbijamy
jajka, przyprawiamy , dodajemy
musztardę oraz
sok z cytryny. Wlewamy
olej - ja wybrałam rzepakowy. Blenderem mieszamy w górę i w dół słoiczka około 3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ja robię w słoiczku , później go zakręcam i wstawiam do lodówki. Nie mamy dzięki temu za wiele mycia. Polecam domowy
majonez.