ßßß Cookit - przepis na Domowy majonez

Domowy majonez

nazwa

Wykonanie

Nie robiłam często majonezu w domu , bo zawsze pasował mi mały słoiczek majonezu Winiary. Tyle było akurat na sałatkę i do kanapek. Jednak ostatnio staram się nie używać żadnych gotowych produktów i rezygnuję z ich zakupu. Z podanych w przepisie składników wychodzi dość spory słoiczek. Ja najdłużej przechowywałam go w lodówce 10 dni. Przeważnie wystarcza na dwa dni góra , szczególnie gdy robię sałatkę. Zachęcam wszystkich do robienie swoich własnych majonezów , sosów czy ketchupów. Te ze słoika to w większości sama chemia.
Składniki :
* 2 jajka
* łyżeczka musztardy
* łyżka soku z cytryny
* sól , pieprz do smaku
* szklanka oleju
Przygotowanie :
Do słoiczka wbijamy jajka, przyprawiamy , dodajemy musztardę oraz sok z cytryny. Wlewamy olej - ja wybrałam rzepakowy. Blenderem mieszamy w górę i w dół słoiczka około 3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ja robię w słoiczku , później go zakręcam i wstawiam do lodówki. Nie mamy dzięki temu za wiele mycia. Polecam domowy majonez.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2013/09/domowy-majonez.html