Wykonanie
Tak sobie ostatnio pomyślałam, że wracamy do czasów kiedy nasze mamy i babcie wszystko robiły same , różnica jest taka że wtedy w sklepach nie było wielu produktów, a teraz to co jest to sama chemia, konserwanty i inne cuda. Skończył mi się
majonez sklepowy więc przygotowałam sama (nie chciało mi się iść do sklepu po następny), bo po co :-)Składniki:1
żółtko250 ml
olejułyżeczka
musztardyłyżka
soku z cytrynysól i
pieprzPrzygotowanie
Jajko wyciągamy z lodówki godzinę przed przygotowywaniem
majonezu, parzymy wrzątkiem na chwilę przed przystąpieniem do pracy,
żółtko oddzielamy od
białka (
białko chowamy do lodówki, ja jutro wykorzystam do
bułek), do
żółtka dodajemy
musztardę,
sól,
pieprz i
sok z cytryny mieszamy, miskę wkładamy do miksera dodajemy parę kropli
oleju i ucieramy aż masa
zrobi się gęsta. Następnie powoli ciurkiem (np. po brzegu miski) wlewamy
olej, ja to robiłam na 3 raty. Ucieramy do momentu aż
majonez zrobi się gęsty lekko żółty i puszysty. Kolor i smak jest zupełnie inny niż w tym sklepowym. Smaczny i bez chemii a dla mnie jest to najważniejsze. Smacznego