Wykonanie
Wyższości
majonezu domowego nad kupnym vel. fabrycznym, chyba nikomu tłumaczyć nie muszę. Pomijając to, że nie zawiera sztucznych konserwantów, polepszaczy smaku, ani wypełniaczy (czyli mamy pełną świadomość tego, co jest w środku), to na dodatek można go "apgrejdować" jak tylko się chce. Ale dziś przepis podstawowy, do
jajek, sałatek, dipów, kanapek,
mięs, ryb i ... znam takich, co
majonez jedzą do wszystkiego. Z podanych niżej składników wyjdzie około 5 łyżek
majonezu, jeżeli potrzebujecie więcej, wystarczy pomnożyć:)1
żółtko10 łyżek
oleju1/2 łyżeczki
musztardy(jak wybieram ostrą)1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu1/4 łyżeczki
soku z cytrynyNiezwykle pomocny będzie blender, ale ręcznie też się da:)-
Żółtka mieszamy z
musztardą,
solą,
cukrem,
pieprzem i
sokiem z cytryny, ubijamy na gładką, pulchną masę, stopniowo dolewamy
oleju - po łyżce, nie przerywamy miksowania (ubijania), będzie gotowe kiedy osiągnie jednolitą strukturę i puszystą konsystencję. Chwila cierpliwości i mamy coś pysznego:)