Wykonanie
Majonez to emulsja typu olej/woda. Jest to gęsty sos, w którym
żółtko pełni rolę emulgatora , czyli substancji zagęszczającej. Aby stworzyć domowy
majonez bazą będą
żółtka jaj,
olej,
musztarda,
sól kuchenna i
pieprz. Ten wyrób jest dodatkiem stosowanym do sałatek, a także do jaj. W sklepach dostępnych jej wiele gotowych
majonezów, lecz ten robiony własnoręcznie jest najlepszy i najzdrowszy. Należy pamiętać aby przygotowywać
majonez z jaj świeżych gdyż te mają lepsze właściwości emulgujące.Składniki:6 gotowanych
żółtek,3 łyżeczki
musztardy,
sól i
pieprz do smaku,300 ml
oleju,1 łyżeczka
octu winnego,1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, wykroić
żółtka. Do miski wsypać
żółtka oraz pozostałe składniki za wyjątkiem
oleju, dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie ciągle miksując niewielką strużką wlewać
olej. Po ok. 2 minutach masa będzie gęsta i gotowa do użycia.