Wykonanie
Zrobienie domowego
majonezu to żaden problem. Ma świeży i delikatny smak. Musimy go spożyć szybko, ponieważ przez zawartość świeżych jaj szybciej się psuje. Kolor ma lekko żółty przez wiejskie
żółtko i dodatek
musztardy.Składniki:1
jajo (najlepiej wiejskie)280 ml
oleju1 łyżeczka
musztardy2 łyżeczki
octu winnegoszczypta
soli,
cukru i
pieprzuDo miski wbijam
jajko, dodaję
musztardę,
ocet, sół,
pieprz i
cukier, całość ubijam. Następnie stopniowo w małych ilościach, cienkim strumieniem dodaję
olej ubijając mikserem na średnich obrotach, będzie to trwało około 2-3 minut. Kiedy
majonez jest gęsty i prawie biały to znaczy, ze jest gotowy. Jeśli chcemy, żeby
majonez był mniej oleisty, możemy dodać więcej
octu.
Pieprzem i
solą też doprawiamy według własnych upodobań
smakowych.Smacznego!