Wykonanie
Zauważyłem, że na moim blogu brakuje przepisów na różne sosy czy kremy do wszelkich dań. Postanowiłem to zmienić i już dziś mam dla was przepis na domowy
majonez. Przepis jest bardzo prosty i wystarczy wam kilka minut na jego zrobienie. Żeby szybko zrobić
majonez polecam ucierać blenderem z nakładką do rozdrabniania.Składniki:- 2
jajka- łyżeczka
musztardy- 250 ml
oleju roślinnego- 2 łyżki
soku z cytryny- szczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie:Do wysokiej szklanki lub innego naczynia dodajemy
jajka,
olej,
sok z cytryny oraz
sól i
pieprz.Nakładkę blendera wkładamy na samo dno szklanki i ucieramy do czasu, aż uzyskamy kolor jaki będziemy chcieli (trwa to mniej więcej 10-20 sekund). Następnie miksujemy do góry i na dół do momentu aż będzie gęsty. Jeśli
majonez jest zbyt rzadki, to dodajemy więcej
oleju.