Wykonanie
14 Lipca 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na pyszny domowy
majonez, który w smaku oraz konsystencji nie różni się niczym od tego, który kupuje się w sklepie. Jest gęsty i aksamitny, można tworzyć z niego różnorodne kształty za pomocą szprycy. Polecam szczególnie wtedy, kiedy potrzebujemy dużych ilości
majonezu np. podczas świąt.
Majonez przyrządza się bardzo szybko i z samych naturalnych składników.
Składniki 400 ml:2 całe
jaja2-3 szklanki
oleju lub więcej w zależności od konsystencji1 łyżeczka
musztardy sarepskiej1 łyżeczka
octu jabłkowego1 lub 2 łyżeczki
miodusól i
pieprz,
soku z cytryny do smakuSposób przygotowania:
Jajka wybić do okrągłodennego, wysokiego naczynia. Dodać
musztardę,
ocet jabłkowy,
miód oraz
sok z cytryny. Całość miksować przez chwilę, tylko do wymieszania się składników. Następnie stale miksując dodawać
olej (jednakowym strumieniem). Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.