ßßß Cookit - przepis na Majonez domowy

Majonez domowy

nazwa

Wykonanie

14 Lipca 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszny domowy majonez, który w smaku oraz konsystencji nie różni się niczym od tego, który kupuje się w sklepie. Jest gęsty i aksamitny, można tworzyć z niego różnorodne kształty za pomocą szprycy. Polecam szczególnie wtedy, kiedy potrzebujemy dużych ilości majonezu np. podczas świąt. Majonez przyrządza się bardzo szybko i z samych naturalnych składników.
Składniki 400 ml:
2 całe jaja
2-3 szklanki oleju lub więcej w zależności od konsystencji
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 lub 2 łyżeczki miodu
sól i pieprz, soku z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka wybić do okrągłodennego, wysokiego naczynia. Dodać musztardę, ocet jabłkowy, miód oraz sok z cytryny. Całość miksować przez chwilę, tylko do wymieszania się składników. Następnie stale miksując dodawać olej (jednakowym strumieniem). Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_majonez-domowy.html