Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor pookcook
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Śródziemnomorskie szaszłyki - składniki:Składniki dla dwóch osób: 2 małe
cukinie100-150g
małży200g bardzo cienko pokrojonego
boczkufiliżanka
ryżuotarta skórka z jednej
cytrynychust
białego winadwie
szalotkiświeży
tymianekfiliżanka
bulionu warzywnegooliwa z oliweksólpieprzŚródziemnomorskie szaszłyki - sposób przygotowania: Pokroić
cukinie na cieniutkie plasterki, położyć na niej
boczek i jedną lub dwie
małże. Zawinąć, nadziać na patyczki, odstawić i przygotować
ryż. Można by też pokroić
cukinię i
boczek w grubą kostkę jak do zwykłych szaszłyków, ale polecam jednak tę odrobinę więcej wysiłku włożyć, bo dzięki tym cieniutkim plasterkom smakować będą dużo lepiej. Pokroić
szalotki w drobną kostkę i podsmażyć na
oliwie, dodać
ryż i smażyć chwilę aż się zeszkli. Następnie wlać
wino,
bulion, filiżankę
wody,
skórkę z cytryny i gotować do miękkości
ryżu, dodając na końcu listki
tymianku i przyprawić
solą i
pieprzem. Szaszłyki, posmarować
oliwą, lekko posolić i piec w piekarniku 10 min w temperaturze 180 C.Jak zrobić szaszłyki wegetariańskiePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu