ßßß Cookit - przepis na Śródziemnomorskie szaszłyki

Śródziemnomorskie szaszłyki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor pookcook
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
Śródziemnomorskie szaszłyki - składniki:
Składniki dla dwóch osób: 2 małe cukinie
100-150g małży
200g bardzo cienko pokrojonego boczku
filiżanka ryżu
otarta skórka z jednej cytryny
chust białego wina
dwie szalotki
świeży tymianek
filiżanka bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Śródziemnomorskie szaszłyki - sposób przygotowania: Pokroić cukinie na cieniutkie plasterki, położyć na niej boczek i jedną lub dwie małże. Zawinąć, nadziać na patyczki, odstawić i przygotować ryż. Można by też pokroić cukinię i boczek w grubą kostkę jak do zwykłych szaszłyków, ale polecam jednak tę odrobinę więcej wysiłku włożyć, bo dzięki tym cieniutkim plasterkom smakować będą dużo lepiej. Pokroić szalotki w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać ryż i smażyć chwilę aż się zeszkli. Następnie wlać wino, bulion, filiżankę wody, skórkę z cytryny i gotować do miękkości ryżu, dodając na końcu listki tymianku i przyprawić solą i pieprzem. Szaszłyki, posmarować oliwą, lekko posolić i piec w piekarniku 10 min w temperaturze 180 C.
Jak zrobić szaszłyki wegetariańskie
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19586470/srodziemnomorskie szaszlyki/p