Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Marco Luca Ghia
Fot. Lukasz Falkowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)
Sałatka ryżowa - składniki:100 g
marchewki200 g
fasolki szparagowejpół główki
kapustyoliwasólpieprz150 g
zielonego groszku w strączkach500 g
ryżucytryna100 g prażonych
migdałówSałatka ryżowa - sposób przygotowania: Myjemy i obieramy
marchewkę i
fasolkę szparagową. Z
kapusty usuwamy zewnętrzne liście i głąb. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, ale nie łączymy składników. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i dodajemy
marchewkę. Czekamy, aż
zrobi się lekko chrupka, doprawiamy
solą i
pieprzem. Tak samo postępujemy z
fasolką szparagową,
kapustą i
groszkiem cukrowym. Wszystkie warzywa podsmażamy oddzielnie. W tym czasie wrzucamy
ryż do niedużego rondla, podsmażamy z dodatkiem dwóch łyżek
oliwy oraz dużą szczyptą
soli do czasu, aż zacznie pstrykać. Następnie nalewamy zimnej
wody na wysokość około dwóch palców powyżej
ryżu. Zakrywamy, dusimy przez 15-20 minut, nie mieszając. Myjemy
cytrynę i liście
mięty. Studzimy
ryż. Dodajemy warzywa,
migdały oraz skórkę startą z
cytryny. Mieszamy i dekorujemy potrawę liśćmi
mięty. Podajemy na zimno.
Na Modern Taste uwielbiamy proste, naturalne jedzenie - kilka dobrze znanych składników i
sałatka na lekki obiad gotowa. Włoska
sałatka ryżowa z
tuńczykiem 1 szklanka
ryżu (zwykłego lub do risotto) 2 puszki
tuńczyka (najlepiej w
oliwie z oliwek) 1 puszka
kukurydzy ok. 10
pomidorkówSpecjały na piknik
i przekładamy na talerz. Posypujemy
natką.
Sałatka ryżowa z grillowanymi warzywami (dla 4 osób)1/2 szklanki
ryżu basmati, 1
czerwona papryka, 1
zielona papryka, 1 mały
bakłażan, 1
cukinia, 8
pomidorków koktajlowych,
sól,
pieprz, garść
rukoli, oliwaRyż gotujemy na sypko zgodnie z opisem naEkspresowa kolacja
, być może skusisz się na włoską
sałatkę ryżową z
tuńczykiem .
Sałatka z
ryżu z wędzonym
kurczakiem i
kukurydzą 2 szklanki ugotowanego
ryżu 1 mała
czerwona cebula 1 puszka
kukurydzy 1 puszka
ananasa 200 g wędzonej
piersi kurczaka 3 łyżki
oliwy 1 łyżka
soku z cytryny sól pieprz Cebulę drobnoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu