ßßß Cookit - przepis na Wędzona makrela na kapuście z ostrym sosem

Wędzona makrela na kapuście z ostrym sosem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tadeusz Pióro
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 nieduża pekińska kapusta
1 por
1 marchewka
1 wędzona makrela
2-3 łyżki octu z białego wina
7-8 łyżek łagodnej oliwy extra virgin
sól i pieprz
harissa
Wędzona makrela na kapuście z ostrym sosem - sposób przygotowania: Do octu wlewamy po kropelce oliwę, ubijając trzepaczką. Dodajemy małą szczyptę soli, odrobinę pieprzu i pół łyżeczki harissy (lub troszkę więcej - do smaku). Poszatkowaną kapustę i 2 łyżki cieniutko pokrojonej białej części pora mieszamy skrupulatnie z sosem. Odstawiamy na pół godziny. Kawałki obranej i pozbawionej ości makreli układamy na talerzach z kapustą i przybieramy nitkami lub wstążeczkami surowej marchewki. Zamiast kapusty pekińskiej można użyć mieszanki białej i włoskiej, lecz przed wymieszaniem z sosem należy je sparzyć i osuszyć. Rady: Do wędzonej makreli Marek Bieńczyk zdecydowanie odradza wino.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602258/wedzona makrela na kapuscie z ostrym sosem/p