Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tadeusz
PióroCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 nieduża
pekińska kapusta1
por1
marchewka1
wędzona makrela2-3 łyżki
octu z
białego wina7-8 łyżek łagodnej
oliwy extra virgin
sól i
pieprzharissa
Wędzona makrela na
kapuście z
ostrym sosem - sposób przygotowania: Do
octu wlewamy po kropelce
oliwę, ubijając trzepaczką. Dodajemy małą szczyptę
soli, odrobinę
pieprzu i pół łyżeczki harissy (lub troszkę więcej - do smaku). Poszatkowaną
kapustę i 2 łyżki cieniutko pokrojonej białej części
pora mieszamy skrupulatnie z sosem. Odstawiamy na pół godziny. Kawałki obranej i pozbawionej ości
makreli układamy na talerzach z
kapustą i przybieramy nitkami lub wstążeczkami
surowej marchewki. Zamiast
kapusty pekińskiej można użyć mieszanki białej i włoskiej, lecz przed wymieszaniem z sosem należy je sparzyć i osuszyć. Rady: Do
wędzonej makreli Marek Bieńczyk zdecydowanie odradza
wino.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu