Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tadeusz
PióroCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2
cebuleoliwa extra vergine4 filety
anchois w
oliwie3 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprz100 ml
białego wina2-4 dzwonka
halibuta (łącznie około 750 g)
Halibut w sosie
sardelowym - sposób przygotowania:
Cebulę bardzo drobno siekamy i szklimy w 2 łyżkach
oliwy. Dodajemy opłukane i pocięte filety z
anchois oraz
natkę. Mieszamy, aż
anchois się rozpuszczą. Doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzem, wlewamy
wino i odparowujemy o połowę. Na sosie układamy posolone dzwonka
halibuta. Jeśli patelnię można włożyć do piekarnika, przykrywamy ją pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy
rybę 15-20 minut w temperaturze 130 stopni C. Jeśli nie można jej włożyć do piekarnika, przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, kładziemy na nim
rybę, przykrywamy i zapiekamy. Nie warto przełamywać słonego posmaku
sardelowego sosu nutami
wina dojrzałego. Lepiej coś wysmukłego, dobrze kwasowego. Coś z Loary, jeśli muscadet, to ten od Jo Landrona, np. Amphibolite (ok. 60 zł), albo jakiś Sauvignon z Touraine.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu