ßßß Cookit - przepis na Halibut w sosie sardelowym

Halibut w sosie sardelowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tadeusz Pióro
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 cebule
oliwa extra vergine
4 filety anchois w oliwie
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
100 ml białego wina
2-4 dzwonka halibuta (łącznie około 750 g)
Halibut w sosie sardelowym - sposób przygotowania: Cebulę bardzo drobno siekamy i szklimy w 2 łyżkach oliwy. Dodajemy opłukane i pocięte filety z anchois oraz natkę. Mieszamy, aż anchois się rozpuszczą. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem, wlewamy wino i odparowujemy o połowę. Na sosie układamy posolone dzwonka halibuta. Jeśli patelnię można włożyć do piekarnika, przykrywamy ją pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy rybę 15-20 minut w temperaturze 130 stopni C. Jeśli nie można jej włożyć do piekarnika, przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, kładziemy na nim rybę, przykrywamy i zapiekamy. Nie warto przełamywać słonego posmaku sardelowego sosu nutami wina dojrzałego. Lepiej coś wysmukłego, dobrze kwasowego. Coś z Loary, jeśli muscadet, to ten od Jo Landrona, np. Amphibolite (ok. 60 zł), albo jakiś Sauvignon z Touraine.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277718/halibut w sosie sardelowym/p