ßßß Cookit - przepis na Okoń morski lub dorsz pieczony z koprem włoskim

Okoń morski lub dorsz pieczony z koprem włoskim

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tadeusz Pióro
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 spore bulwy kopru włoskiego
oliwa extra vergine
3-4 polędwiczki z dorsza lub 4 filety z okonia morskiego (razem około 750 g)
sól i pieprz
Okoń morski lub dorsz pieczony z koprem włoskim - sposób przygotowania: Bulwy kopru przepoławiamy pionowo, wycinamy głąby, szatkujemy cieniutko. W 2 łyżkach oliwy podsmażamy kilka minut koper, dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 20-30 minut, aż będzie całkiem miękki, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Następnie solimy i na większym ogniu gotujemy, mieszając, aż płyn z patelni wyparuje, a koper się zrumieni. Posypujemy pieprzem, mieszamy i układamy na koprze posoloną rybę. Dalej postępujemy tak samo, jak w poprzednim przepisie, z tym że czas pieczenia będzie o parę minut krótszy. Koprowy anyżek plus dość solidne mięso dorsza równa się wino z południa. Białe cčtes-du-rhčne byłoby odpowiedniej wagi. W wersji droższej białe châteauneuf-du-pape (ale wtedy już 120 za bardzo dobre papieskie od Xavier Vins).
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277719/okon morski lub dorsz pieczony z koprem wloskim/p