Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor arbilCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)3 1/2 szklanki mąki1 1/2 łyżeczki drożdży11 1/2 szklanki ciepłej! wody1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki
soliGdy znudzi się Wam
ryż lub
makaron, proponuję taką alternatywę: bułeczki na parze Man Tou. Świetnie wchłaniają sos (dlatego lepiej przygotować trochę więcej niż zwykle), a gdy zostaną po posiłku - można
potem je przekąsić np.: z masełkiemPodobno popularne, tak jak i
makaron, w Chinach PółnocnychPrzygotowanie:1.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej
wody, wymieszać, odstawić na 10min.2.Duży garnek napełnić do połowy
wodą, włączyć pod nim duży ogień (
woda ma się zagotować),
potem ogień można zmniejszyć.3.Wlać
drożdżowy zaczyn do 3szkl.
mąki z
solą i mieszając powoli wlewać
wodę- powstanie ciasto jak na pierogi. Wyrabiać parę minut, dosypując resztę
mąki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.4.Ciasto wyłożyć na stół, rozwałkować na grubość 2 palców, szklanką wycinać krążki (niech jeszcze przez chwilę wyrastają)5. Na koszyczek do gotowania na parze (zamiast może być parę warstw gazy) układać po parę bułeczek (mi się zmieściły wszystkie). koszyczek włożyć do garnka z gotującą się
wodą, przykryć garnek i gotować ok. 25min. Wyłączyć gaz, po pary minutach zdjąc pokrywkę (nie wcześniej -bo mogą opaść).Przepis na około 10 bułeczek.SmacznegoJak zrobić pachnące, pszenne bułeczki [Łatwy przepis]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu