Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor KBWCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)8 placków tortillas2 łyżki oliwy2 bakłażany2 małe żółte cukinie8 małych pomidorów1 duża czerwona papryka1 duża zielona paprykaMarynata:1/3 szkl. oliwyz oliwek2 łyżki octubalsamicznego1 łyżeczka
suszonego oregano 1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu ew. 1 ząbek czosnkuSos:50g
fety 1/2 szkl.
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
słodkiej papryki parę listków świeżej
bazyliiGrillowe warzywa zawijane w tortillas - sposób przygotowania: Wymieszaj i roztrzep widelcem wszystkie składniki marynaty, jeśli lubisz, dodaj rozgnieciony ząbek
czosnku.Umyj i pokrój warzywa w kostki o
boku 2,5 cm.
Pomidory pokrój wzdłuż na ćwiartki i wybierz z nich nasiona. Wrzuć warzywa do miski, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 20 minut.Na metalowe ruszty nabijaj po kolei kawałki różnych warzyw. Piecz co najmniej 10 cm nad żarem przez 15 minut, aż warzywa będą złoto brązowe i miękkie. Co jakiś czas obracaj. Możesz do nabijania użyć drewnianych patyczków do szaszłyków, musisz je jednak potrzymać 1arę godzin w wodzie, aby nie zapali się na grillu.Posmaruj placki z obu stron niewiel ką ilością
oliwy z bliwek, przypiecz na grillu z ob stron po kilkanaście sekund. Forruij z placków rożki, wkładaj do n dużą ilość warzyw ściągniętych rusztu.Wymieszaj ją z
fetą na gładką masę, dodaj posiekaną drobno bazy lię i posyp po wierzchu
papryką. Po dawaj każde tortillas razem z łyżką sosu na wierzchu.*To to meksykańskie okrągłe. placki z
mąki pszennej. Można ku pić je w większych supermarketach lub sklepach żywnością orientalną. Warzywa 4grilla można też po dać z innym p np. indyjskimi cżapati czy izraelskimi pit tarni, lub w kawałku wydrążonej, opieczonej na grillu
bagietki.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu