Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Łukasz
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)
Chleb wieloziarnisty - składniki:Składniki na 2 bochenki:1 kg
mąki krupczatki (nie próbowałam z inną
mąką) 6 łyżek
siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego
słonecznika 1 szklanka
otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki
sezamu 2 łyżki pestek dyni 1.5 łyżki
soli 5 łyżek
cukru 5 dag świeżych
drożdży 1 litr
wodyChleb wieloziarnisty - sposób przygotowania: 186;C.Smacznego.;
Mąkę, ziarna,
sól,
cukier i pokruszone
drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą
wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230&Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu