Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Lukasz Zandecki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)500 g dojrzałych
pomidorów1 duża
cebula1 łyżka
oliwy100 g czarnych
oliwek bez pestek1 pęczek
bazylii4 filety
anchois250 g mrożonego
ciasta francuskiegosólpieprz1
żółtkoRożki z
oliwkami i
anchois - sposób przygotowania:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek.
Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy
cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy
pomidory, solimy,
pieprzymy i pozostawiamy na niewielkim ogniu przez 15 minut (większość płynu powinna wyparować). Pod koniec gotowania dodajemy
oliwki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 210°C. Siekamy listki
bazylii i rozcieramy
anchois, a następnie dodajemy oba składniki do gotowych
pomidorów. Ponownie doprawiamy
solą i
pieprzem. Rozmrażamy i rozwijamy ciasto. Niewielkim rondelkiem o
ostrym brzegu wycinamy cztery
okręgi. Każdy kawałek ciasta smarujemy do połowy
pomidorowym farszem, składamy ciasto na pół i zalepiamy brzegi. Smarujemy rożki roztrzepanym
żółtkiem i pieczemy przez 25 min.Jeśli chcesz, możesz dodać do niej sporą ilość
białego wina, ale bez tego też smakuje wyśmienicie. Podawaj ze złocistymi grzankami, posypaną
serem i zapieczoną. ok 1 kg
cebuli 3 gałązki
tymianku 2
liście laurowe 50 g
masła 2 łyżki
mąki pszennej 3/4 szklanki białego
wytrawnego wina (opcjo
kurczaka z
szynką parmeńską i
figami Cykorie po flamandzku
Szpinak z wędzoną
mozarellą Sałatka z liśćmi
rzodkiewek Przekąski: Smażone tortille z
sałatką ziemniaczaną Rożki z
oliwkami i
anchois Deser: Tort Dobos Baklawa Babeczki z nadzieniem
bakaliowym Key lime pie - ciasto
cytrynowe9 sposobów na
oliwki. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Gotowe
ciasto francuskie warto
mieć w lodówce. Można z niego wyczarować mnóstwo pyszności - od smakowitych tart po ekspresowe przekąski (w sam raz na wizytę niespodziewanych gości). Rożki z
oliwkami i
anchois 500 g dojrzałych
pomidorów 1 duża
cebula 1 łyżka
oliwy 100 gPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu