ßßß Cookit - przepis na Zapiekane risotto z kurczakiem

Zapiekane risotto z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Aneta Kosiba
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
60 g masła
1 por
2 filety z kurczaka
440 g ryżu risotto
4 łyżki (60 ml) białego wina
1
25 l bulionu drobiowego
35 g sera parmezan
2 łyżki liści tymianku
sól
pieprz
Zapiekane risotto z kurczakiem - sposób przygotowania: Mięso oczyść i pokrój w drobną kostkę, a pora w cienkie plasterki. Ser zetrzyj za tarce. W garnku na średnim ogniu roztop masło. Wrzuć pokrojonego pora i mieszając, smaż ok. 2 minut. Następnie dodaj mięso i smaż jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wsyp ryż i mieszaj przez kolejną minutę. Następnie wlej wino i bulion, zagotuj i odstaw (odstaw, bo właśnie o to chodzi, żeby z tym płynem włożyć do piekarnika, tam ryż wchłonie płyn). Całość przelej do naczynia do zapiekania, przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. C i zapiekaj przez 30 minut. Po 15 minutach dodaj starty parmezan (odłóż 1 łyżkę do posypania), tymianek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pozostałym serem i listkami świeżego tymianku.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163093871/zapiekane risotto z kurczakiem/p