Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Aneta KosibaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)60 g
masła1
por2
filety z kurczaka440 g
ryżu risotto4 łyżki (60 ml)
białego wina125 l
bulionu drobiowego35 g
sera parmezan2 łyżki liści
tymiankusólpieprzZapiekane risotto z
kurczakiem - sposób przygotowania:
Mięso oczyść i pokrój w drobną kostkę, a
pora w cienkie plasterki.
Ser zetrzyj za tarce. W garnku na średnim ogniu roztop
masło. Wrzuć pokrojonego
pora i mieszając, smaż ok. 2 minut. Następnie dodaj
mięso i smaż jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wsyp
ryż i mieszaj przez kolejną minutę. Następnie wlej
wino i
bulion, zagotuj i odstaw (odstaw, bo właśnie o to chodzi, żeby z tym płynem włożyć do piekarnika, tam
ryż wchłonie płyn). Całość przelej do naczynia do zapiekania, przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. C i zapiekaj przez 30 minut. Po 15 minutach dodaj starty
parmezan (odłóż 1 łyżkę do posypania),
tymianek i wymieszaj. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Przed podaniem posyp pozostałym
serem i listkami świeżego
tymianku.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu