Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Ulla PałkaFot. Ulla PałkaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)15 szt. bobu ugotowanego i wyłuskanego ze skórek1 opak. ryżu do risotto1 pojedyncza pierś z kurczaka1 szkl. wina białego wytrawnego0.5 litra wywaru drobiowego1 cebula żółta1 cebula czerwona4 łyżki oleju rzepakowego2 łyżki masła4 łyżeczki świeżo startego parmezanuświeżo zmielony pieprzRisotto z kurczakiem i bobem - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać i pokroić w miarę drobno. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać cebulę z czosnkiem i przesmażyć, po chwili dodać ryż i mieszać do momentu kiedy ryżzrobi się szklisty, wtedy podlać go winem białym, przykryć i zostawić tak na 3 minuty, potem dodać kurczaka wymieszać i dolać wywaru drobiowego. Mieszać co parę minut, bo ryż lubi się przypalać. Gdy ryż będzie miękki (taki ugotowany al dente) dodać bób i jeszcze chwilę potrzymać całość pod przykryciem. Podawać posypane parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.Z cyklu zdrowych i prostych przepisów: Sałatka z bobem i serem halloumiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu