ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurczakiem i bobem

Risotto z kurczakiem i bobem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Ulla Pałka
Fot. Ulla Pałka
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
15 szt. bobu ugotowanego i wyłuskanego ze skórek
1 opak. ryżu do risotto
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 szkl. wina białego wytrawnego
0.5 litra wywaru drobiowego
1 cebula żółta
1 cebula czerwona
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
4 łyżeczki świeżo startego parmezanu
świeżo zmielony pieprz
Risotto z kurczakiem i bobem - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać i pokroić w miarę drobno. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać cebulę z czosnkiem i przesmażyć, po chwili dodać ryż i mieszać do momentu kiedy ryż zrobi się szklisty, wtedy podlać go winem białym, przykryć i zostawić tak na 3 minuty, potem dodać kurczaka wymieszać i dolać wywaru drobiowego. Mieszać co parę minut, bo ryż lubi się przypalać. Gdy ryż będzie miękki (taki ugotowany al dente) dodać bób i jeszcze chwilę potrzymać całość pod przykryciem. Podawać posypane parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Z cyklu zdrowych i prostych przepisów: Sałatka z bobem i serem halloumi
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/168551579/risotto z kurczakiem i bobem/p