ßßß
Natalia Nowak-BratekCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 czubate łyżeczki koncentratu bulionowego warzywnego1 pęczek bazylii150 ml oliwy100 g mrożonego bobu100 g mrożonego groszku1 mała cebula2 ząbki czosnku80 g masła180 g ryżu arborio100 ml białego wytrawnego wina50 g startego parmezanusól i pieprzRisotto z bobem, groszkiem i bazyliową oliwą - sposób przygotowania: Koncentrat bulionowy warzywny rozpuszczamy w 2 litrach wody. Odrywamy listki bazylii od łodyżek. Wkładamy je do rondelka i wlewamy oliwę. Podgrzewamy, a gdy zabulgocze, zdejmujemy z ognia. Miksujemy, przecedzamy na sicie przez gazę. Ostawiamy. Bób i zielony groszek chwilę blanszujemy, odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy w rondlu na łyżce masła. Wsypujemy opłukany ryż. Smażymy do momentu, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Wlewamy wino, gotujemy chwilę, aż odparuje. Często mieszając, dusimy, wlewając po chochli ciepłego wywaru, ale kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia odparuje (w sumie będzie 8-9 chochli). Po około 15 minutach ryż powinien być miękki. Dodajemy bób i groszek, chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy parmezan i dodajemy resztę masła, mieszamy. Przyprawiamy. Polewamy oliwą bazyliową.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu