ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)400 g ryżu Arborio (specjalny ryż do risotto)4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli chcemyaby risotto było czerwonebierzemy 1 szklankę czerwonego winanp. Cabernet Sauvignoni 3 szklanki bulionu)1 posiekana cebula4 filety z dorady oprószone solą i pieprzemtłuszcz do smażenia: 50 g masła i 4 łyżki oliwyRisotto z doradą - sposób przygotowania: Rozgrzewamy w rondlu 20 g masła i 3 łyżki oliwy. Na tłuszczu szklimy cebulę. Wsypujemy ryż, smażymy, mieszając, 3-4 minuty. Jeśli używamy wina, wlewamy je teraz i podgrzewamy, mieszając, aż odparuje. Następnie wlewamy chochelkę gorącego bulionu, gotujemy, mieszając, aż ryż wypije bulion. Wtedy wlewamy kolejną chochelkę bulionu, i tak dalej, aż bulion się skończy, a ryż będzie ugotowany al dente. Dodajemy resztę masła, mieszamy. Na pozostałej oliwie smażymy filety z dorady, kładziemy je na risotto i podajemy. Do tego dania pasuje sos winny. Można go zrobić, mieszając 3 szklanki czerwonego wina z 3 łyżkami cukru i gotując tak długo, aż mocno zgęstnieje, czyli odparuje do 1/3 pierwotnej objętości.Risotto z bekonemRisotto ze szparagamiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu