Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot: PAWEL KISZKIELCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Karmelizowana
cebula :1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy2 białe
cebule pokrojone w piórka
sólgrubo mielony
pieprz1 łyżka
sherrylistki z 1 gałązki
tymiankuOraz:4 kromki
ciemnego pieczywa tostowego4 plasterki łagodnego
żółtego sera np. ementalera
masłoodrobina
soliTosty z karmelizowaną
cebulą - sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy
cebulę: w rondlu rozgrzewamy
masło z
oliwą, wrzucamy
cebulę, mieszamy, solimy i
pieprzymy. Przykrywamy i szklimy
cebulę około 10 minut na małym ogniu. Odkrywamy i smażymy jeszcze 20-30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu; w tym czasie
cebula powinna się skarmelizować i nabrać ciemnozłotego koloru. Wlewamy
sherry i dodajemy
tymianek, a jeśli trzeba, jeszcze raz doprawiamy. Lekko rumienimy kromki
chleba w opiekaczu. Następnie na jednej kromce kładziemy plasterek
sera, warstwę
cebuli i drugi plasterek
sera; przykrywamy drugą kromką. W ten sam sposób składamy drugiego tosta.
Masło rozcieramy z odrobiną
soli, smarujemy
spody i wierzchy tostów. Układamy na patelni grillowej, obciążamy, grillujemy 3 minuty. Odwracamy, obciążamy, grillujemy kolejne 3-4 minuty. Kroimy w trójkąty i podajemy, np. z
sałatką z
pomidorów.
make animated gifs like this at MakeaGifPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu