Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Natalia Bożek
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto krucho-
drożdżowe (na tortownicę o średnicy 23 cm):200 g
mąki60 g roztopionego
masła1
jajko1 łyżeczka
soli7 g
suszonych drożdży (1 torebka)Nadzienie:350 g
kurek2 średnie
pory1
cebulaser - może być żółty;
feta lub kozi w pożądanej przez nas ilości2 garści
żółtego ser a4
jajkaok. 200 g
śmietany 18%pół łyżeczki
tymiankusólpieprzgałka muszkatołowagałązki świeżego
tymiankuTarta z
kurkami,
porem i
tymiankiem, na spodzie krucho -
drożdżowym - sposób przygotowania: Robimy ciasto:
Mąkę przesiać, dodać
masło,
jajko,
sól,
drożdże oraz kilka łyżek ciepłej
wody (ok. 5-7). Wyrabiać w rękach przez ok. 15 minut. Rozwałkować ciasto na placek większy niż średnica tortownicy, wyłożyć nim dno i boki formy, wysmarowanej uprzednio
oliwą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Robimy nadzienie: Na patelni rozpuścić
masło (ok. 2 łyżek) , wrzucić
cebulę i zeszklić.
Pory przekroić w poprzek i pokroić na półplasterki, dodać do
cebuli i smażyć przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać
sól i
tymianek. Zdjąć z patelni.
Kurki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokroić w mniejsze kawałki i smażyć na ok. 2 łyżkach
masła do odparowania płynu. Pod koniec dodać
sól i
pieprz. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Roztrzepać
jajka, odłożyć 2 łyżki do posmarowania brzegów tarty. Do
jajek dodać
śmietanę,
sól,
pieprz i szczyptę
gałki muszkatołowej, wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki i wstawić na ok. 5 min do piekarnika. Z
porów i
kurek odsączyć ewentualny nadmiar płynów. Na dno podpieczonej tarty wyłożyć
kurki i
pory, zalać masą jajeczną i posypać
startym serem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym
jajkiem. Włożyć do piekarnika na ok. 40 min. Jeśli pod koniec pieczenia boki tarty zaczną szybko się rumienić, można zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu posypać górę tarty gałązkami
tymianku i pokroić, kiedy trochę się wystudzi.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu