ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym

Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Natalia Bożek
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto krucho-drożdżowe (na tortownicę o średnicy 23 cm):
200 g mąki
60 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży (1 torebka)
Nadzienie:
350 g kurek
2 średnie pory
1 cebula
ser - może być żółty; feta lub kozi w pożądanej przez nas ilości
2 garści żółtego ser a
4 jajka
ok. 200 g śmietany 18%
pół łyżeczki tymianku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
gałązki świeżego tymianku
Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym - sposób przygotowania: Robimy ciasto: Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, sól, drożdże oraz kilka łyżek ciepłej wody (ok. 5-7). Wyrabiać w rękach przez ok. 15 minut. Rozwałkować ciasto na placek większy niż średnica tortownicy, wyłożyć nim dno i boki formy, wysmarowanej uprzednio oliwą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Robimy nadzienie: Na patelni rozpuścić masło (ok. 2 łyżek) , wrzucić cebulę i zeszklić. Pory przekroić w poprzek i pokroić na półplasterki, dodać do cebuli i smażyć przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać sól i tymianek. Zdjąć z patelni. Kurki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokroić w mniejsze kawałki i smażyć na ok. 2 łyżkach masła do odparowania płynu. Pod koniec dodać sól i pieprz. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Roztrzepać jajka, odłożyć 2 łyżki do posmarowania brzegów tarty. Do jajek dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki i wstawić na ok. 5 min do piekarnika. Z porów i kurek odsączyć ewentualny nadmiar płynów. Na dno podpieczonej tarty wyłożyć kurki i pory, zalać masą jajeczną i posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika na ok. 40 min. Jeśli pod koniec pieczenia boki tarty zaczną szybko się rumienić, można zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu posypać górę tarty gałązkami tymianku i pokroić, kiedy trochę się wystudzi.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603457/tarta z kurkami porem i tymiankiem na spodzie krucho/p