Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zielenina_blog
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Na 4 porcje: 4 małe
bagietki100 g
mrożonego szpinaku w liściach1 mała
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
olejukilka
suszonych pomidorów50 g
żółtego sera (bez podpuszczki zwierzęcej)2
jajka z chowu wolnowybiegowego
sólpieprzgałka muszkatołowaBagietkowe łódeczki zapiekane z
jajkiem i dodatkami - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cebulę szklimy na
oleju, dodajemy
szpinak, całość dusimy dopóki
szpinak się nie rozmrozi. Gdy wystygnie odciskamy z niego nadmiar płynu. Dodajemy
pomidory pokrojone w dość drobną kostkę. W każdej
bagietce wycinamy nożem "łódkę" pozostawiając brzeg o grubości ok. 1 cm. Wyjmujemy miąższ do samego dna, pozostawiając nieco na ściankach.
Jajka lekko ubijamy widelcem z dodatkiem drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
czosnku, doprawiamy (jeżeli lubicie można dodać również odrobinę
ostrej papryki) i mieszamy z
serem startym na drobnej tarce. Masę jajeczną dodajemy do
szpinaku, całość dokładnie mieszamy. Nadziewamy
bagietki i przekładamy je na blachę. Zapiekamy ok 15-20 minut aż masa jajeczna się zetnie, a
bułki zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 5-10 minut, kroimy i podajemy. Polecam! :)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu