Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ggw1Czas przygotowania: do 60 minutRegion: inneŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Placki naleśnikowe: 0.5kg
mąki1
jajko0.2l
mlekawoda (najlepiej gazowana)łyżka
olej uszczypta
soliolej do smażenia
Kiełbasa (najlepiej dobrażeby się nie rozpadała podczas smażenia) ok. 0.5kg2 spore
cebulesólpieprzBlinki czyli placki naleśnikowe z
kiełbaską i
cebulką - sposób przygotowania: Placki naleśnikowe: Wszystkie składniki łączymy razem, mikserem ubijamy na jednolitą masę.
Wody dodajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję dość rzadkiej
śmietany. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją
olejem (pergamin maczamy w naczynku z
olejem, tak, żeby na patelni była cienka warstwa tłuszczu). Uwaga - patelnia musi być dobrze rozgrzana, inaczej placek się przyklei i nie wyjdzie. Patelnie smarujemy tłuszczem za każdym razem, przed wylaniem ciasta. Łyżką (chochlą) do zupy wylewamy ciasto na patelnię i okrężnym ruchem rozlewamy ciasto równomiernie na patelni. Gdy się "zetnie", delikatnie przewracamy placek na drugą stronę. Z podanej ilości składników, powinno wyjść około 15 placków. W tym samym czasie, kiedy zaczniemy smażyć placki, musimy zająć się przygotowaniem
kiełbaski. Kroimy ja w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Na razie nie ma potrzeby dodawania
oleju -
kiełbaska i tak jest dość tłusta, będzie smażyła się we własnym tłuszczu. Kiedy
kiełbaska będzie już prawie usmażona, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę. Całość podlewamy około łyżką
oleju, mieszamy, solimy do smaku i dodajemy
pieprz. Smażymy do czasu, aż
cebulka bedzie rumiana. Potrawę tę spożywa się rękoma. Na oddzielnych talerzykach nakładamy usmażoną
kiełbaskę z
cebulką. Placki naleśnikowe zwijamy w dość ciasny rulon (tak, żeby została dziurka w środku), rozrywamy na pół i maczamy w farszu
kiełbaskowo-
cebulowym.
Kiełbaska ma się "wcisnąć" w otworek zrolowanego naleśnika i... do buzi! Jest to ukochana potrawa z dzieciństwa mego taty, następnie mojego (przepis ten "sprzedała" mamie moja babcia, choć jej wersja była bardziej tłusta, gdyż zamiast
kiełbaski były to skwarki) a teraz kochają to moje dzieci. Potrawa jest bardzo syta, zazwyczaj, kiedy robię ją na późne śniadanie, rezygnujemy z obiadu :) Smacznego!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu