Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tessa Capponi-Borawska
Fot: M&K Duklas/Duklas.plCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(na ok. 50 małych frittelli)250 ml
mleka2.5 dag
masła1.5 dag
cukruszczypta
soli8.5 dag
mąki3
jajkaoliwa do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
woda różanaFrittelle di vento - sposób przygotowania: Do garnka wlewamy
mleko, następnie dodajemy
masło,
cukier i
sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy za jednym zamachem całą
mąkę, po czym odsuwamy garnek z ognia i energicznie mieszamy trzepaczką, aż do powstania zwartego ciasta. Następnie przekładamy ciasto do dużej miski i bijemy tłuczkiem od moździerza tak długo, aż całkiem ostygnie, około 10 min. Dodajemy kolejno
jajka, ciągle mieszając. Jeszcze raz ubijamy ciasto trzepaczką, aż będzie lśniące i zacznie się ciągnąć. Odstawiamy na kilka minut. W rondlu podgrzewamy
oliwę, a gdy uzyska średnio gorącą temperaturę, nabieramy łyżeczką porcje ciasta, wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy je bardzo ostrożnie, bo są szalenie delikatne. Posypujemy dużą ilością
cukru pudru i lekko skrapiamy
wodą różaną.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu