ßßß Cookit - przepis na Frittelle di vento

Frittelle di vento

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tessa Capponi-Borawska
Fot: M&K Duklas/Duklas.pl
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
(na ok. 50 małych frittelli)
250 ml mleka
2.5 dag masła
1.5 dag cukru
szczypta soli
8.5 dag mąki
3 jajka
oliwa do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
woda różana
Frittelle di vento - sposób przygotowania: Do garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy masło, cukier i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy za jednym zamachem całą mąkę, po czym odsuwamy garnek z ognia i energicznie mieszamy trzepaczką, aż do powstania zwartego ciasta. Następnie przekładamy ciasto do dużej miski i bijemy tłuczkiem od moździerza tak długo, aż całkiem ostygnie, około 10 min. Dodajemy kolejno jajka, ciągle mieszając. Jeszcze raz ubijamy ciasto trzepaczką, aż będzie lśniące i zacznie się ciągnąć. Odstawiamy na kilka minut. W rondlu podgrzewamy oliwę, a gdy uzyska średnio gorącą temperaturę, nabieramy łyżeczką porcje ciasta, wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy je bardzo ostrożnie, bo są szalenie delikatne. Posypujemy dużą ilością cukru pudru i lekko skrapiamy wodą różaną.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602605/frittelle di vento/p