Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor daretocook.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4
jajka100 ml letniego
mleka40 g świeżych
drożdży1.5 kubka
mąki1 łyżka
masłaszczypta
soli3 łyżeczki
cukru4 łyżki Nutelligarść posiekanych
orzechów laskowychDrożdżowe ślimaczki z nutellą i
orzechami - sposób przygotowania: Z
mleka, łyżki
cukru, łyżki
mąki i
drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy pozostałą
mąkę, dodajemy 3
jajka, resztę
cukru, miękkie
masło i zaczyn. Jeśłi ciasto wychodzi zbyt luźne dosypujemy
mąkę. Ciasto powinno być sprężyste i z łatwością odchodzić od ręki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice oprószoną
mąką i delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto wykładamy nutellę smarując jego całą powierzchnię i posypujemy posiekanymi
orzechami. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na około 1,5 cm kawałki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej jeden przy drugim
drożdżowe ślimaczki.
Ciastka smarujemy roztrzepanym
jajkiem i odstawiamy na kolejny kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ślimaczki pieczemy ok. 20 minut, jeśli zbyt mocno się zarumienią przykrywamy kawałkiem folii do pieczenia. Po wyjęciu odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia i jemy jeszcze ciepłe:)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu