ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ślimaczki z nutellą i orzechami

Drożdżowe ślimaczki z nutellą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor daretocook.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 jajka
100 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
1.5 kubka mąki
1 łyżka masła
szczypta soli
3 łyżeczki cukru
4 łyżki Nutelli
garść posiekanych orzechów laskowych
Drożdżowe ślimaczki z nutellą i orzechami - sposób przygotowania: Z mleka, łyżki cukru, łyżki mąki i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy 3 jajka, resztę cukru, miękkie masło i zaczyn. Jeśłi ciasto wychodzi zbyt luźne dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być sprężyste i z łatwością odchodzić od ręki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice oprószoną mąką i delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto wykładamy nutellę smarując jego całą powierzchnię i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na około 1,5 cm kawałki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej jeden przy drugim drożdżowe ślimaczki. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na kolejny kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ślimaczki pieczemy ok. 20 minut, jeśli zbyt mocno się zarumienią przykrywamy kawałkiem folii do pieczenia. Po wyjęciu odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia i jemy jeszcze ciepłe:)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163695524/drozdzowe+slimaczki+z+nutella+i+orzechami/p