ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 jajka100 ml letniego mleka40 g świeżych drożdży1.5 kubka mąki1 łyżka masłaszczypta soli3 łyżeczki cukru4 łyżki Nutelligarść posiekanych orzechów laskowychDrożdżowe ślimaczki z nutellą i orzechami - sposób przygotowania: Z mleka, łyżki cukru, łyżki mąki i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy 3 jajka, resztę cukru, miękkie masło i zaczyn. Jeśłi ciasto wychodzi zbyt luźne dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być sprężyste i z łatwością odchodzić od ręki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice oprószoną mąką i delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto wykładamy nutellę smarując jego całą powierzchnię i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na około 1,5 cm kawałki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej jeden przy drugim drożdżowe ślimaczki. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na kolejny kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ślimaczki pieczemy ok. 20 minut, jeśli zbyt mocno się zarumienią przykrywamy kawałkiem folii do pieczenia. Po wyjęciu odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia i jemy jeszcze ciepłe:)Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu