Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor dyrdymalki
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)40 gram
drożdży600 gram przesianej
mąki pszennej3/4 szklanki
mleka2
jajka1/4 kostki
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżki esencji waniliowej
Chałka drożdżowa - przepis blogera - sposób przygotowania: W makutrze (dużej misce) rozetrzeć
drożdże z dwoma łyżkami
cukru i zalać całość letnim
mlekiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy
mąkę,
jajka, resztę
cukru i schłodzone roztopione
masło oraz esencję
waniliową i całość porządnie wyrabiamy rękami. Odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto urosło. Gdy już podwoi swoją objętość wyciągamy ciasto z makutry i albo pleciemy
chałkę (tak jak warkocz z
trzech części) albo tak jak ja wkładamy do formy która ma wzór plecionki. Pamiętajmy, że formę trzeba wysmarować tłuszczem żeby ciasto nie przywarło. Formę wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy go do 200 C i pieczemy
chałkę do 30 minut. (
chałka jeszcze urośnie wraz z rozgrzewaniem piekarnika). Wyciągamy z piekarnika i - uwaga - znika błyskawicznie na ciepło i na zimno. Smacznego!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu