ßßß Cookit - przepis na Chałka drożdżowa - przepis blogera

Chałka drożdżowa - przepis blogera

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor dyrdymalki
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
40 gram drożdży
600 gram przesianej mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki esencji waniliowej
Chałka drożdżowa - przepis blogera - sposób przygotowania: W makutrze (dużej misce) rozetrzeć drożdże z dwoma łyżkami cukru i zalać całość letnim mlekiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy mąkę, jajka, resztę cukru i schłodzone roztopione masło oraz esencję waniliową i całość porządnie wyrabiamy rękami. Odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto urosło. Gdy już podwoi swoją objętość wyciągamy ciasto z makutry i albo pleciemy chałkę (tak jak warkocz z trzech części) albo tak jak ja wkładamy do formy która ma wzór plecionki. Pamiętajmy, że formę trzeba wysmarować tłuszczem żeby ciasto nie przywarło. Formę wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy go do 200 C i pieczemy chałkę do 30 minut. (chałka jeszcze urośnie wraz z rozgrzewaniem piekarnika). Wyciągamy z piekarnika i - uwaga - znika błyskawicznie na ciepło i na zimno. Smacznego!
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-23022606/chalka drozdzowa przepis blogera/p