Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor AgnieszkaMCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)50 ml
mleka5 łyżeczek lub 1.5 łyżki
cukrułyżeczka
soli1.5 łyżki
masłapaczuszka suchych lub 5 g świeżych
drożdży600 g białej
mąki albo 550 razowej
Chleb jak marzenie - sposób przygotowania: Zaczynamy. Nalej ciepłej
wody do miski, by ją ogrzać. Rozpuść
masło w rondelku i daj mu ostygnąć. Rozpuść
drożdże w pół szklanki
wody, stopniowo dodawaj
masło,
mleko,
cukier i
sól. Mieszaj spokojnie, aż powstanie blady płyn. Zacznij dodawać
mąkę, nie przejmując się, że ciasto przykleja się do łyżki. Co minutę dodawaj pół szklanki
mąki - aż ciasto będzie trochę kleiste, ale nie przylepiające się do dłoni. Rozetrzyj na rękach trochę
mąki i przez dziesięć minut wyrabiaj ciasto na blacie kuchennym (dołóż mu i już!). Pozwól ciastu wyrosnąć przez godzinę w ciepłym miejscu, po czym znów wyrób, włóż do lekko posmarowanej tłuszczem formy i ponownie zostaw na godzinę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.Ok, a co z wypiekaczem do chleba? Zaoszczędzi Ci wyrabiania - wystarczy zmieszane składniki umieścić w pojemniku i ustawić jeden z trybów wypiekania.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu