Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!LivanceAutor Robert Sowa
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Livance - składniki:2 dag świeżych
drożdży2 dag
cukru1 szklanka
mlekaszczypta
soli2
jajka5 dag
mąkiDo smażenia:2 dag
masłaLivance - sposób przygotowania: Do posypania:
cukier puder,
cukier wymieszany z
cynamonem Drożdże rozetrzyj z
cukrem, rozprowadź w małej ilości ciepłego
mleka. Dodaj pozostałe składniki, utrzyj mikserem na jednolite, dość gęste ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Chochelką nabieraj małe porcje ciasta, ostrożnie wlewaj na rozgrzane
masło i smaż małe racuszki - z obu stron na złoty kolor. Posyp najpierw
cukrem wymieszanym z
cynamonem, a następnie
cukrem pudrem.Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę
.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i do masy dodajemy pianę. Smażymy placuszki. Autorzy: Joseph Seeletso, Tomek
Wojda,
Anna Włodek Patelnia Le Creuset w okazje.info Livance to cienkie racuszki, popularne szczególnie na terenie CzechWięcej o LivancePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu