Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor http://www.bistromama.pl/
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Drożdżówki z
malinami i kruszonką - przepis blogera - składniki:
ciasto drożdżowe na 8 drożdżówek:1 szklanka
mleka40 g świeżych
drożdży100 g
cukru500 g
mąki pszennej80 g miękkiego
masła1
jajkoszczypta
soliok. 1.5 szklanki
malin (poza sezonem mrożonychw sezonie - świeżych)kruszonka (duża porcja)70 g
mąki krupczatki50 g
cukru50 g miękkiego
masłaDrożdżówki z
malinami i kruszonką - przepis blogera - sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku, mieszamy z
cukrem i łyżką
mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn,
jajko, szczyptę
soli i roztopione
masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy krążki, a następnie przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem i w środku każdej drożdżówki robimy palcami wgłębienie.
Maliny nakładamy do każdego dołka i posypujemy (obficie) kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 190 stopni.Kruszonka:
Masło rozcieramy palcami w misce razem z
mąką i
cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu