Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)Bułeczki kaszubskie - składniki:5 dag
drożdży50 dag
mąki pszennej tortowejnieco
mąki krupczatki2-3
jajka (zależy od wielkości)6-8 dag
masła1 szklanka
mleka3-7 łyżek
cukru (więcej
cukru jeśli
bułki mają być słodkie)szczypta
solido posmarowania: roztrzepane
jajko lub
masło albo
olejdo posypania:
cukier kryształ do
bułek słodkich gruba
sól do słonychBułeczki kaszubskie - sposób przygotowania: Rozetrzyj
drożdże z łyżką
cukru, wymieszaj z ciepłym
mlekiem oraz kilkoma łyżkami
mąki tortowej. Przykryj ściereczką i pozostaw w cieple, aby
drożdże zaczęły ?pracować?. Rozpuść i przestudź
masło. Do wyrośniętego rozczynu przesiej pozostałą
mąkę tortową, dodaj
sól, resztę
cukru i
jajka (powinny
mieć temperaturę pokojową). Zagnieć, dosypując tylko tyle
mąki krupczatki, aby ciasto nie kleiło się do rąk (około 4-6 łyżek). Wlej ciepłe
masło i bardzo dokładnie wyrób ciasto. Włóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Potem zagnieć, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj
jajkiem lub tłuszczem, posyp
cukrem albo
solą. Ponownie pozostaw na 15 minut do podrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 50°C.
Potem zwiększ temperaturę do 200°C (nie włączaj termoobiegu) i piecz, aż
bułki zrobią się rumiane.Jak zrobić pachnące, pszenne bułeczki [Łatwy przepis]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu