Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor addioanna
Czas przygotowania: do 60 minutŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Na 50 małych ptysiów:125 ml
mleka125 ml
wody100 g
masła1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru150 g
mąki4 średnie
jajka1 łyżeczka
cynamonuNa
mus jabłkowy:700 g
jabłek (najlepiej
trzech różnych gatunków)4 łyżki
cukruCynamonowe ptysie z
musem jabłkowym w gorącej
czekoladzie - sposób przygotowania: Do rondla wlewamy
mleko i
wodę, dodajemy
masło,
sól,
cukier i
cynamon. Wstawiamy na mały ogień. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z palnika.Powoli wsypujemy
mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy.Rondel stawiamy na około minutę na średnim ogniu, mieszając bez przerwy, aby podsuszyć ciasto. Następnie przekładamy je do miski.Dodajemy pojedynczo
jajka, ubijając je drezniana łyżką, aż się połączą. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa, na tyle gęsta, by wyciskać ją szprycą.Jeżeli ciasta ptysiowego nie zużywamy od razu, trzeba je polać po wierzchu glazurą z 1
jajka ubitego z 1 łyżką
mleka, żeby nie zasychało.Na wyłożoną pergaminem blachę wyciskamy ze szprycki z końcówką o średnicy 1 cm małe kopczyki w naprzemiennych rzędach. Smarujemy po wierzchu glazurą z
jajka i lekko przyciskamy widelcem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut, aż będą suche i chrupiące, ale miękkie w środku. Studzimy na kratce.Przygotuj
mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, kroimy na szesnastki. Skrapiamy lekko
cytryną.Przekładamy do garnka o grubym dnie. Smażymy, gdy zaczynają syczeć wsypujemy
cukier i dokładnie mieszamy.Pozostawiamy tak do momentu aż zaczną się rozpadać i odparują dokładnie. Lekko studzimy i miksujemy na aksamitny mus.Przekładamy jeszcze na chwilę do garnka, by odparowały, uważając by go nie przypalić.Studzimy całkowicie. Nakładamy do szprycki i napełniamy nim również wystudzone ptysie.*ilość
cukru tutaj to już sprawa absolutnie indywidualna, zależna także od
słodyczy samych
jabłek, dostosujcie ją więc do własnych potrzeb i smakuPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu